Affiliate marketing voor jouw bedrijf

Wil je door middel van weinig inspanning snel nieuwe klanten naar de website van je bedrijf brengen? Affiliate marketing kan je hierbij helpen. Met affiliate marketing betaal je pas wanneer er daadwerkelijk een conversie heeft plaatsgevonden.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een manier van online marketing waarbij de adverteerder de affiliate betaalt voor elke bezoeker, lead of sale die hij genereert via zijn of haar online kanaal. Adverteerders zijn partijen die hun producten of diensten online aanbieden, meestal door middel van webwinkels. Zij stellen promotiemateriaal zoals, reclamebanners, tekstlinks of formulieren ter beschikking aan de affiliate. Een affiliate, ook wel partner genoemd, is iemand met een website of ander online kanaal, waarmee hij door middel van aangeleverd promotiemateriaal bezoekers doorstuurt naar de adverteerder. De affiliate krijgt betaald als de bezoeker een bepaalde handeling verricht op het promotiemateriaal, zoals het klikken op een banner, het doen van een aankoop of het inschrijven voor een nieuwsbrief.

Affiliate marketing verhouding

Affiliatenetwerk

Een affiliatenetwerk is een netwerk dat als tussenpersoon fungeert tussen adverteerder en affiliate. Je kan als bedrijf of affiliate zelf op zoek gaan naar een goede match, maar een netwerk helpt je hiermee. De belangrijkste taken van een affiliatenetwerk zijn het verzorgen van de tracking software, het leveren van de techniek voor het platform en de financiele transacties tussen de aangesloten partners. Als affiliate kan je je meestal gratis aanmelden bij een netwerk, maar als adverteerder wordt er vaak een klein deel van de gegenereerde inkomsten achtergehouden of gevraagd om een vaste vergoeding.

Er zijn verschillende affiliatenetwerken waarbij je je kan aanmelden, maar wat zijn nou de beste jouw bedrijf en website? Hieronder geef ik je een top 5.

PayPro
PayPro is één van de grootste affiliate netwerken in Nederland en wordt steeds populairder. PayPro werkt hoofdzakelijk met digitale producten zoals ebooks en digitale trainingen. Je kunt je producten via PayPro aanbieden, hierdoor hoef je geen eigen betaalkoppelingen te maken. Alles is al voor je gedaan en je kunt meteen van start.

Daisycon
Daisycon is actief in Europa en heeft de focus op Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Hierdoor is adverteren in het buitenland ook mogelijk. Daisycon heeft hiernaast ook het grootste affiliatenetwerk van Nederland.

Awin
Awin is ontstaan uit een fusie tussen de affiliate netwerken Affiliate Window en Zanox. Het netwerk opereert wereldwijd en is net zoals Daisycon erg groot. Er zijn hier ook affiliate producten te vinden van websites zoals Etsy.

Tradedoubler
Tradedoubler is een wereldwijd  affiliate marketing netwerk met bijna 20 jaar ervaring in digital marketing. Naast het runnen van campagnes voor adverteerders en het mogelijk maken van promotie voor affiliates bieden ze ook extra inzichten door middel van performance tools aan online marketing managers.

Tradetracker
Tradetracker is een internationaal netwerk waarbij gemak een belangrijk punt is. Ze richten zich op de branches services, reizen, telecom, shopping en financiën. Ze helpen je op weg met een op maat gemaakt plan en bieden wereldwijde mogelijkheden.

Affiliate marketing infographic

Affiliate vergoedingsstructuur

Bij affiliate marketing wordt er meestal uitgegaan van een no cure no pay principe. Dit betekent dat de adverteerder de affiliate alleen hoeft te betalen als de affiliate de afgesproken doelstelling behaald. De vergoedingsstructuren van affiliate marketing zien er als volgt uit:

Pay Per Click
Er wordt een vast bedrag betaald aan de affiliate per klik op de advertentie of tekstlink. Dit bedrag is vaak erg laag, denk aan enkele centen. Dit staat los van de gegenereerde verkopen of leads die daar wel of niet uit zijn voortgekomen.

Pay Per Lead
Er is sprake van een leadvergoeding als een bezoeker via de affiliate contact opneemt met de adverteerder. Dit kan het inschrijven voor een nieuwsbrief zijn of het invullen van een formulier. Hieruit hoeft wederom geen gegenereerde verkoop te komen. Het is aan de adverteerder om deze potentiële klant om te zetten naar een betalende klant.

Pay Per Sale
Wanneer een bezoeker op de advertentie op de website van een affiliate klikt en een aankoop doet bij de adverteerder is er sprake van een Pay per Sale. De adverteerder betaald dan vaak als vergoeding een percentage van het verkoopbedrag aan de affiliate.

Pay Per View
Hierbij word een vergoeding uitbetaald per keer dat de advertentie bekeken is. Dit staat ook los van leads of verkopen.

Affiliate marketing has made businesses millions and ordinary people millionaires. - Bo Bennet

Voordelen affiliate marketing

Wil je weten welke voordelen affiliate marketing jouw bedrijf kan bieden? Hieronder heb ik er een aantal voor je op een rijtje gezet.

 1. Een kleine investering in tijd
  Het bepalen en instellen van een campagne kost natuurlijk wat tijd, maar wanneer dit is gedaan hoef je bijna niks meer te doen. Het promoten ligt vanaf dan bij de affiliate en een affiliate netwerk helpt je als tussenpersoon op financieel gebied en meer.
 2. Groot potentieel publiek
  Met affiliate marketing adverteer je op meerdere websites tegelijkertijd. Je bereikt hierdoor een breed publiek met potentiële nieuwe klanten en zorgt voor meer naamsbekendheid en merkbekendheid. Wil je er daarnaast voor zorgen dat je publiek ook relevant is? Zorg er dan voor dat je bij je affiliate netwerk ervoor kan kiezen welke websites of affiliates campagne voor je mogen voeren.
 3. Statistieken over je resultaten
  Werk je via een affiliate netwerk, dan bieden ze vaak ook interessante statistieken over je resultaten. Zo kan je erachter komen welke campagnes goede resultaten halen en welke je misschien moet aanpassen en verbeteren of juist moet stopzetten.
 4. No cure no pay
  Eén van de belangrijkste voordelen van affiliate marketing is het no cure no pay systeem. Je betaalt de affiliate pas wanneer één van zijn of haar bezoekers één van de afgesproken acties onderneemt. Denk aan clicks, aankopen of inschrijvingen. Dit zorgt ervoor dat je voor een heel klein risico deze vorm van marketing in kan zetten.

Stappenplan affiliate marketing voor adverteerders

Als je als bedrijf met affiliate marketing wilt gaan beginnen bedenk je dan eerst of jouw product of dienst geschikt is voor affiliate marketing. Daarna kan je gaan zorgen voor promotiemateriaal waarmee affiliates kunnen gaan werken. Maak dit zelf of besteed het uit aan een professional. Je kan ervoor kiezen zelf alles te regelen met betrekking tot affiliate marketing, maar het is vaak makkelijker een affiliate netwrek in te schakelen. Zij nemen veel taken uit handen. Stem daarna met je affiliate netwerk af of je website geschikt is voor affiliate marketing. Zorg voor een programmeur of andere professional en laat die ervoor zorgen dat je de bestellingen van via de verschillende affiliates kan bijhouden en meten. Bepaal daarna de conversies die de affiliates moeten halen en de vergoedingen die ze daarvoor krijgen. Zoek daarna zelf of via je affiliate netwerk naar affiliates die bij jouw bedrijf of merk passen. Als de affiliates hebben gezorgd voor de afgesproken conversies betaal je hen via het affiliate netwerk de afgesproken vergoeding. Het affiliate netwerk betaal je een vaste vergoeding of een klein deel van de gegenereerde inkomsten.

Affiliate marketing stappenplan adverteerderMet deze tips is iedere webshop of elk bedrijf klaar voor zijn succes met affiliate marketing. Heb je nog vragen, laat je vragen of opmerkingen dan achter in de reacties.Wil je weten hoe je als affiliate makkelijk en snel geld kan verdienen? Lees dan eens deze blog waarin ik je er alles over uitleg en tips geef om je op weg te helpen.

No Comments

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.