Affiliate marketing voor jouw blog of website

Heb je een website, blog of mailingslijst? Dan kun je makkelijk en snel geld verdienen door middel van affiliate marketing. Je promoot materiaal die je hebt gekregen van de adverteerder en je hoeft er alleen nog maar voor te zorgen dat jouw bezoekers de gewenste handelingen daarop uitvoeren. Wil je meer informatie over affiliate marketing of wil je gaan starten als affiliate? Lees dan zeker deze blog waarin ik je er alles over uitleg en tips geef. Ik maakte deze blog in opdracht van school, maar dacht dat jullie deze informatie misschien wel konden gebruiken als jullie ook willen gaan starten met een blog.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een manier van online marketing waarbij de adverteerder de affiliate betaalt voor elke bezoeker, lead of sale die hij genereert via zijn of haar online kanaal. Adverteerders zijn partijen die hun producten of diensten online aanbieden, meestal door middel van webwinkels. Zij stellen promotiemateriaal zoals, reclamebanners, tekstlinks of formulieren ter beschikking aan de affiliate. Een affiliate, ook wel partner genoemd, is iemand met een website of ander online kanaal, waarmee hij door middel van aangeleverd promotiemateriaal bezoekers doorstuurt naar de adverteerder. De affiliate krijgt betaald als de bezoeker een bepaalde handeling verricht op het promotiemateriaal, zoals het klikken op een banner, het doen van een aankoop of het inschrijven voor een nieuwsbrief.

Affiliate marketing verhouding

Affiliatenetwerk

Een affiliatenetwerk is een netwerk dat als tussenpersoon fungeert tussen adverteerder en affiliate. Je kan als bedrijf of affiliate zelf op zoek gaan naar een goede match, maar een netwerk helpt je hiermee. De belangrijkste taken van een affiliatenetwerk zijn het verzorgen van de tracking software, het leveren van de techniek voor het platform en de financiële transacties tussen de aangesloten partners. Als affiliate kan je je meestal gratis aanmelden bij een netwerk, maar als adverteerder wordt er vaak een klein deel van de gegenereerde inkomsten achtergehouden of gevraagd om een vaste vergoeding.

Er zijn verschillende affiliatenetwerken waarbij je je kan aanmelden, maar wat zijn nou de beste voor jouw blog of website? Hieronder geef ik je een top 5.

PayPro
PayPro is één van de grootste affiliate netwerken in Nederland en wordt steeds populairder. PayPro werkt hoofdzakelijk met digitale producten zoals ebooks en digitale trainingen. Je kiest het product wat je wilt promoten, je kopieert en plakt jouw unieke link en je kunt meteen van start.

Daisycon
Daisycon is actief in Europa en heeft de focus op Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Daisycon heeft een breed aanbod van campagnes waaruit je kan kiezen. Grote kans dat hier een product of dienst tussen zit die past bij de doelgroep van jouw blog. Als alles is goedgekeurd krijg je als snel toegang tot banner-materiaal en links die je op je website kan plaatsen.

Awin
Awin is ontstaatn uit een fusie tussen de affiliate netwerken Affiliate Window en Zanox. Het netwerk opereert wereldwijd en het aanbod is net zoals bij Daisycon erg groot. Er zijn hier ook affiliate producten te vinden van websites zoals Etsy.

Bol.com
Bol.com heft zijn eigen partnerprogramma. Na het aanmelden helpen ze je verder om  jouw promotie nog verder te optimaliseren. Je hebt toegang om alle producten op bol.com te promoten. Daarom hier ook een grote kans dat er een product bij zit die past bij jouw doelgroep.

Wehkamp
Wehkamp heeft een eigen affiliate programma, met een handige webpagina op hun eigen website. Heb je een relevante en kwalitatieve website die past bij Wehkamp? Dan kan je je hier inschrijven voor het programma.

Affiliate marketing infographic

Affiliate vergoedingsstructuur

Bij affiliate marketing wordt er meestal uitgegaan van een no cure no pay principe. Dit betekent dat de adverteerder de affiliate alleen hoeft te betalen als de affiliate de afgesproken doelstelling behaald. De vergoedingsstructuren van affiliate marketing zien er als volgt uit:

Pay Per Click
Er wordt een vast bedrag betaald aan de affiliate per klik op de advertentie of tekstlink. Dit bedrag is vaak erg laag, denk aan enkele centen. Dit staat los van de gegenereerde verkopen of leads die daar wel of niet uit zijn voortgekomen.

Pay Per Lead
Er is sprake van een leadvergoeding als een bezoeker via de affiliate contact opneemt met de adverteerder. Dit kan het inschrijven voor een nieuwsbrief zijn of het invullen van een formulier. Hieruit hoeft wederom geen gegenereerde verkoop te komen. Het is aan de adverteerder om deze potentiële klant om te zetten naar een betalende klant.

Pay Per Sale
Wanneer een bezoeker op de advertentie op de website van een affiliate klikt en een aankoop doet bij de adverteerder is er sprake van een Pay per Sale. De adverteerder betaald dan vaak als vergoeding een percentage van het verkoopbedrag aan de affiliate.

Pay Per View
Hierbij word een vergoeding uitbetaald per keer dat de advertentie bekeken is. Dit staat ook los van leads of verkopen.

Affiliate marketing has made businesses millions and ordinary people millionaires. - Bo Bennet

Affiliate marketing tips

Heb jij een website, blog of mailinglijst en denk jij dat geld verdienen als affiliate een interessante optie is voor jou? Hieronder geef ik je 7 eenvoudige tips voor een goede start.

 1. Schrijf je in bij een affiliate netwerk
  Zoals ik eerder al zei is het handig om je in te schrijven bij een affiliate netwerk als je wilt gaan beginnen met affiliate marketing. Zij fungeren als tussenpersoon tussen jou en de adverteerder. Ze nemen belangrijke aspecten zoals de financiële transacties uit handen. Netwerken zoals PayPro, Daisycon en Awin hebben een groot netwerk waardoor je de mogelijkheid hebt om duizenden campagnes te promoten. Naast deze affiliate netwerken kan je je ook inschrijven bij eigen partnerprogramma’s van bedrijven, zoals Bol.com en Wehkamp.
 2. Promoot een campagne die aansluit bij je bezoekers
  Voordat je begint met het plaatsen van advertenties op je website of blog moet je eerst weten wie je bezoekers zijn en welke behoefte zij hebben. Hierna kan je campagnes gaan zoeken die een probleem of vraag oplossen van je bezoekers. Heb jij net zoals mij een foodblog zorg er dan bijvoorbeeld voor dat je advertenties plaatst die gericht zijn op het gebied van eten en koken.
 3. Plaats je affiliate links op meerdere kanalen
  Als je een campagne en adverteerder hebt gevonden die goed bij jouw bezoekers past spreek je met ze af op welke kanalen je de affiliate links mag plaatsen. Er zijn adverteerders die zeggen dat je hun links alleen mag gebruiken op je website, maar er zijn ook adverteerders die deze keuze volledig aan jou overlaten. Als je de vrijheid hebt om te kiezen op welke manier je de affiliate links deelt is de beste manier dit te doen via meerdere kanalen. Heb je naast je blog ook nog een YouTube kanaal waarop je filmpjes plaatst? Maak dan een video waarin je de campagne van je adverteerder kan verwerken samen met de affiliate link. Kortom, zorg ervoor dat je link significant en interessant aanwezig is.
 4. Verwerk advertenties op natuurlijke wijze
  Als je duidelijk hebt waar je gaat adverteren zorg er dan voor dat je advertenties op een natuurlijke wijze overkomen. Schrijf je een blog over een product? Zorg er dan voor dat je alles ins en outs weet over het product en merk. Heb je de dienst of het product nog niet uitgeprobeerd? Zorg dan voor externe reviews. Net zoals mensen jouw mening als bewijs zien, zien ze meningen van anderen ook als bewijs van de kwaliteit van het product. Het is ook belangrijk om na te gaan of je met het product of de dienst dat ene probleem van je bezoeker oplost. Als dat niet zo is kan het namelijk ook resulteren in irritatie bij jouw publiek.
 5. Zorg voor meerdere adverteerders
  Heb je een adverteerder of product gevonden die goed bij je past? Blijf dan op zoek gaan naar meer van dit soort goede connecties. Als het merk of product ermee stopt heb je altijd hierdoor altijd nog je andere adverteerders met producten waar je geld aan kan verdienen. Hiernaast verdien je natuurlijk ook altijd meer als je zorgt voor meerdere goedlopende promoties.
 6. Maak contact met het bedrijf dat je promoot
  Als je het promoten echt serieus wilt aanpakken zorg er dan voor dat het bedrijf je vriend wordt. Iemand die er iets aan heeft om jouw te helpen. Vraag bijvoorbeeld naar weetjes en nieuws over het bedrijf zodat je erachter kan komen hoe je het product beter kan promoten. Er bestaat een grote kans dat het bedrijf je hiermee wilt helpen, het is namelijk een win-winsituatie voor beide partijen.
 7. Meet je resultaten
  Heb je uiteindelijk een aantal goede winstgevende campagnes lopen of ben je nog aan het wachten op resultaten? Meet en analyseer dan je advertenties. Kom erachter wat goed werkt en wat niet en pas je promotie daarop aan. Ook als een advertentie goed loopt is het een goed idee dit te doen. Hierdoor kan je jezelf blijven verbeteren en zorgen voor meer commissie.

Affiliate marketing stappenplan

Met deze basic tips is iedere blogger of websitebeheerder klaar voor zijn succes met affiliate marketing.Heb je nog vragen, laat je vragen of opmerkingen dan achter in de reacties. Wil je als bedrijf gaan starten als adverteerder en meer te weten komen over de voordelen van affiliate marketing? Lees dan eens deze blog waarin ik je er alles over uitleg.

No Comments

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.