Gevulde portobello’s in bladerdeeg

Misschien niet het meest aantrekkelijke gerecht om te zien op de foto, maar wel één van de lekkerste. Deze gevulde portobello’s met bladerdeeg zijn perfect als voorgerecht tijdens het kerstdiner. De smaken van de portobello en tijm brengen je in de kerstsfeer en het is ook nog eens makkelijk om te maken.

Ik maak ze nu denk ik al 3 jaar achter elkaar met kerst, omdat ze bij veel mensen in de smaak vallen. Nu kan het natuurlijk ook zo zijn dat er gasten zijn tijdens jouw diner die niet houden van gorgonzola of andere Franse kazen. Voor hen bied ik vaak dezelfde portobello, maar dan gevuld met een kaas naar hun keuze. Denk bijvoorbeeld aan jonge of oude kaas.

Voordat ik de portobello’s in de oven zet maak ik eerst van wat aluminium folie een rondje met een gat in het midden. Dit is een truc die ik laatst online voorbij heb zien komen. Als je de portobello’s hierop zet trekt de vocht die vrij komt uit de portobello niet over de hele onderkant, maar alleen op een klein stukje. Hierdoor heeft het bladerdeeg meer kans om aan de onderkant ook knapperig te worden.

Nog even over de kerstrecepten deze maand. Vorige week had ik jullie al verteld dat er de maand december vooral gerechten online komen die te maken hebben met kerst. Nu is alles door drukte in de maand december helaas lastig te combineren. De deadlines voor de blog lopen samen met de deadlines voor school en privé afspraken. Gelukkig heb ik voor jullie al wel wat vooruit gewerkt, zodat ik in ieder geval een aantal recepten met jullie kan delen. Tot nu toe zijn het vooral voorgerechten, bijgerechten, ontbijt en toetjes. Maar als ik de tijd heb wil ik ook nog heel graag hoofdgerechten met jullie delen. Mocht dit lukken, dan zien jullie ze vanzelf voorbij komen.

Ga je deze gevulde portobello’s in bladerdeeg ook maken? Laat mij dan in de comments, via Instagram of via Facebook weten wat je ervan vond en deel je creaties met #crumbsofharmony. Ben je benieuwd welke recepten ik nog meer met jullie ga delen de komende weken? Houd de website en sociale media dan goed in de gaten.

 

 

 

 

Heb je toch meer zin in iets anders tijdens de kerst? Bekijk dan eens deze camembert met vijgen uit de oven.

Gevulde portobello's in bladerdeeg

Serveert: 4 gevulde portobello's
Bereiding: 35 minuten

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 150 gram gorgonzola
  • 4 portobello's
  • 1 sjalot in dunne ringen gesneden
  • wat tijmblaadjes (zie foto voor hoeveelheid)
  • 2 tl knoflookolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Haal 4 plakjes bladerdeeg uit de oven en laat ze ontdooien op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  3. Snijd de gorgonzola in dunne plakjes. Leg de portobello's op de rug en leg de plakjes gorgonzola verdeeld erin. Verdeel hierover de tijmblaadjes en sjalot.
  4. Als de bladerdeeg plakken zijn ontdooid trek je ze wat uit elkaar zodat ze wat groter worden. Pak daarna een portobello en leg die er boven op. Krul de hoeken naar binnen, over de portobello heen. Vouw de rest van de bladerdeeg ook goed tegen de portobello aan. Herhaal dit met de rest.
  5. Maak van wat aluminium papier 4 cirkels met een gat (zie foto). Op deze manier geef je het bladerdeeg meer kans om aan de onderkant ook knapperig te worden. Besprenkel de portobello's met nog wat knoflookolie en zet ze dan in de oven voor 25-30 minuten.

Benodigdheden

Oven, bakplaat met bakpapier en aluminiumfolie.

No Comments

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.