Marokkaanse salade met geroosterde bloemkool en kikkererwten

Sinds al een hele tijd geleden had ik zin om een recept te maken met bloemkool. Roosteren leek mij een goed idee, maar tot daar ging mijn inspiratie met bloemkool. Na wat inspiratie te hebben opgedaan vond ik het leuk eens te werken met Marokkaanse kruiden. Ik heb daarom besloten Marokkaanse salade met geroosterde bloemkool en kikkererwten te maken.

De bloemkool heb ik gemarineerd in Harissa paste en geroosterd, samen met de kikkererwten die ik heb gemengd met de Ras el Hanout kruiden. Dit in combinatie met de rest van de ingrediënten en de zoete sinaasappel dressing met knoflook maakt het een kruidige salade.

De geroosterde bloemkool is als die uit de oven komt nogal pittig door de Harissa paste, maar zodra je de dressing over de salade verdeeld wordt dit milder. Mocht je er zeker van willen zijn dat het niet te pittig is voor jou kan je natuurlijk wat minder van de Harissa paste toevoegen aan het mengsel.

Ga je deze Marokkaanse salade met geroosterde bloemkool en kikkererwten ook maken? Laat mij dan in de comments, via Instagram of via Facebook weten wat je ervan vond en deel je creaties met #crumbsofharmony.

 

 

 

 

Heb je toch meer zin in een andere salade met bloemkool? Bekijk dan eens deze Indiase vegetarische couscoussalade. 

 

Marokkaanse salade met geroosterde bloemkool en kikkererwten

Personen : 2-3
Bereiding: 45 minuten

Ingrediënten

  • 400 gram bloemkool, gesneden in kleine roosjes
  • 2 el harissa paste (gemengd met 2 el water en 2 el olijfolie)
  • 400 gram kikkererwten
  • 3 tl Ras el Hanout kruiden
  • Snufje knoflookpoeder
  • 200 gram wortelen
  • 2 el knoflookolie
  • 1 el honing
  • Sap van 1 uitgeperste sinaasappel
  • 75 gram botersla
  • 1 avocado in reepjes
  • Sesamzaad

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Verdeel het harissa mengsel (harissa paste met olijfolie) over de bloemkool. Meng dit in een kom door elkaar zodat het goed is verdeeld. Verdeel de bloemkool over een met bakplaat met bakpapier. Strooi er wat zout en peper overheen. Zet dit ongeveer 30-35 minuten in de oven totdat ze gaar zijn geworden.
  3. Laat de kikkererwten goed uitlekken of dep ze droog. Meng ze in een kom samen met 2½ tl van de Ras el Hanout kruiden. Doe er nog wat zout, peper en knoflookpoeder overheen en verdeel het over een bakplaat met bakpapier. Als de bloemkool 10 minuten in de oven heeft gezeten zet je ook de bakplaat met kikkererwten in de oven.
  4. Schep de kikkererwten en de bloemkool na 10 minuten een keer om. Laat alles daarna nog +- 15 minuten in de oven.
  5. Schaaf de wortel in dunne plakjes. Ik heb dit gedaan d.m.v. een spiraal, maar je kan dit ook doen met bijvoorbeeld een kaasschaaf o.i.d.
  6. Maak nu de dressing. Pers het sap van 3/4 sinaasappel uit in een beker. Voeg hier de knoflookolie, honing en Ras el Hanout kruiden (½ tl) aan toe en mix het. Proef de dressing en voeg als het nog moet wat zout of peper toe.
  7. Haal de bloemkool en de kikkererwten uit de oven en laat het even afkoelen.
  8. Snijd de avocado in reepjes.
  9. Meng alle ingrediënten door elkaar tot een salade. Garneer met wat sesamzaad.

Benodigdheden

Oven met 2 bakplaten

No Comments

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.