Oma’s sambal goreng boontjes met kip

Naast de super lekkere sambal goreng tempé heb ik voor jullie ook dit lekkere Indonesische recept: mijn oma’s sambal goreng boontjes met kip. Omdat er in dit gerecht genoeg groenten en vlees zit kan je het makkelijk serveren met alleen witte rijst.

Als je naar de ingrediëntenlijst kijkt lijkt het misschien moeilijk te maken, maar als je alles van te voren voorbereid is het goed te doen. De Indonesische ingrediënten zoals de tamarind en trassi kan je vaak halen bij je lokale Toko.

Helaas ben ik op dit moment niet meer in Indonesië. Ik zou heel graag weer terug gaan want het was echt een geweldige reis. Ik heb mooie plekken bezocht en heb veel verschillende gerechten mogen proeven. Om toch nog een beetje het vakantiegevoel vast te houden vind ik het daarom heel erg leuk dit recept met jullie te delen. Want zolang ik maar Indonesisch eet ben ik er nog steeds een beetje, toch? 😉

Ga je mijn oma’s sambal goreng boontjes met kip ook maken? Laat mij dan in de comments, via Instagram of via Facebook weten wat je ervan vond en deel je creaties met #crumbsofharmony. Dit vinden wij heel leuk!

Tip: wil je een Indonesische rijsttafel maken? Bekijk dan ook eens mijn oma’s sambal goreng tempé. Het is een hele lekkere combinatie met de sambal goreng boontjes met kip!

Oma's sambal goreng boontjes met kip

Personen: 4 personen
Bereiding: 40 minuten

Ingrediënten

  • 300 gram kipfilet
  • 450 gram sperzie boontjes
  • 4 stuks Spaanse rode pepers
  • 1 eetlepel tamarind (assem)
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 5 cm stukje laos in 3 stukken gesneden
  • 2 stuks Indonesisch laurier blad (salam)
  • 1 stengel limoengras (sereh)
  • 2 eetlepel zonnebloemolie
  • 150 gram kokoscréme
  • 2 eetlepels sambal oelek
  • 2 tomaten
  • Stukje Trassi (garnalen pasta) 2x2 cm blokje
  • 2 eetlepel ketjap
  • 1 eetlepel suiker
  • 400 gram witte rijst

Bereiding

  1. Snijd de uiteinden van de boontjes af en snijd de bonen in ongeveer 3 stukken.
  2. Week de tamarind in een bakje warm water. Snijd ondertussen de ui en knoflook fijn. Snijd de pepers schuin af. Snijd de kipfilet en tomaat in blokjes.
  3. Verwarm 2 eetlepel zonnebloem olie in een pan. Bak de ui, knoflook, peper, laurierblad, laos, sereh en trassi samen met de kipfilet in de pan. Voeg twee eetlepels sambal toe, wat zout en bak op hoog vuur.
  4. Kook de rijst volgens de verpakking.
  5. Schijt het water van de tamarind (door bijvoorbeeld te zeven) en voeg de tamarind toe in de pan. Voeg ook de tomaat en boontjes toe en laat met 1 kopje water, een blokje kippenbouillon en ketjap een paar minuutjes sudderen.
  6. Voeg de kokoscréme toe samen met 1 kopje water en 1 eetlepel suiker. Laat het geheel sudderen totdat de kip gaar is en de boontjes beetgaar.
  7. Haal het laurierblad, de laos en de sereh uit de pan en serveer met witte rijst.

Geniet!

Tip: de Indonesische kruiden kan je vaak vinden bij je lokale Toko.

1 Comment

  • comment-avatar
    Antoon 15/07/2019 (18:57)

    Vandaag 15-07-2019 kwam ik dit recept tegen. Gelijk naar de toko gegaan om de ingrediënten te halen. Samen met mijn vrouw in de keuken aan het kokkerellen wel de hoeveelheid ingrediënten aangepast voor 2 personen. 2 eetlepels sambal 🤬is echt teveel voor ons. We hebben heerlijk gegeten en als toetje een lekker stuk honing meloen. Een heerlijk recept om te bewaren.👍

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.