Tonijn Tataki

Deze tonijn tataki is een heel snel en makkelijk gerecht om te maken maar heeft toch iets speciaals waardoor het al snel lijkt op een luxe lunch of maaltijd. Tataki is een Japanse bereidingswijze waarbij een stuk vlees of vis heel kort wordt gebakken. Hierdoor ontstaat er een gaar randje op het vlees of de vis en blijft de binnenkant rauw. Vlees tataki heb ik nog nooit gegeten maar tonijn tataki eet ik regelmatig. Omdat de binnenkant nog rauw is heeft het veel weg van een stukje sashimi.

Deze tonijn tataki eet ik vaak als bijgerecht. Hij is dan goed te combineren met wat sushi of witte rijst. Wat ik altijd belangrijk vind is dat de tonijn wordt geserveerd met wat sojasaus en Sriracha mayonaise, dit zijn namelijk echte smaakmakers. Als je meer zin hebt in een salade kan je ervoor kiezen de onderstaande ingrediënten voor de salade erbij te doen.

Ga jij deze tonijn tataki ook maken als bijgerecht of voor in een salade? Laat mij dan in de comments, op Instagram of via Facebook weten hoe het ging en hoe het smaakte!

Tonijn Tataki

Bereiding: 10 minuten
Personen: 2

Ingrediënten

  • 250 gram tonijnsteak
  • 2 à 3 eetlepels sesamzaad
  • 2 zakjes groene thee
  • sojasaus
  • mayonaise
  • Sriracha saus
  • 75 gram rucola sla melange (voor de salade)
  • 3 fijngesneden bosuitjes (voor de salade)
  • 1 avocado in reepjes (voor de salade)
  • 150 gram sojabonen (voor de salade)
  • 60 gram pittige kiemgroenten (voor de salade)

Bereiding

  1. Meng de losse groene thee samen met het sesamzaad en wat peper en zout op een snijplank. Rol de tonijn volledig door het mengsel heen zodat het helemaal is bedekt.
  2. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en bak de tonijn 10 seconden aan alle kanten. Haal de tonijn uit de pan en snijd een stukje van ongeveer 1 cm af om te kijken of je het gewenste effect hebt gecreëerd: een gaar randje (tataki). Als de tonijn een nog niet dik genoeg gaar randje heeft leg je hem weer terug in de pan en kan je aan de afgesneden kant zien wanneer die dit wel heeft.
  3. Haal de tonijn uit de pan en dep hem droog met wat keukenpapier. Snijd hem daarna in reepjes van ongeveer 1 cm en laat ze afkoelen.
  4. Maak de Sriracha mayonaise door telkens een beetje Sriracha saus te mengen met de mayonaise. Ga net zolang door totdat de saus de voor jou gewenste pittigheid heeft bereikt.
  5. Als je de tonijn tataki wilt eten als bijgerecht kan je hem nu serveren met de Sriracha mayonaise en sojasaus. Als je de tonijn tataki wilt eten als een maaltijdsalade maak je de salade klaar door de bosuitjes, avocado, sojabonen en pittige kiemgroenten door elkaar te husselen. Gebruik de sojasaus als dressing voor de salade en leg de tonijn stukken erbovenop. Garneer met de Sriracha mayonaise.

Geniet!

No Comments

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.